PDF Print E-mail

IV. Gótikus és Fantázia Hastáncverseny

(2015. április 11. MondoCon, Hungexpo)

 


 


Ez a rendhagyó verseny az orientális tánc kiterjesztéséről szól. Azok a produkciók kapnak bemutatkozási lehetőséget, melyeket eddig nem igen lehetett hol felvonultatni. Minden versenyen akad egy-két „kakukktojás”, mely annyira elüt a mezőnytől, hogy a zsűri legnagyobb jóindulata ellenére sem tudja a többivel összehasonlítani, így megfelelő módon értékelni sem. Holott az induló ugyanúgy felkészült, mint a többiek. Mások talán évek óta dédelgetnek magukban egy szokatlan ötletet, de el sem jutnak a megvalósításig. Legalábbis eddig nem jutottak el... Nektek, formabontó, vagy ha úgy tetszik, kissé elvetemült Táncosoknak szeretnénk most színpadot, nemes megmérettetést és szakmai segítséget biztosítani! Nem is akárhol kerítünk erre sort, hanem egy átlagtól elütő laikus közönség, a tavaszi MondoCon látogatói előtt, akiknek ugyanúgy megmutathatjátok végre rejtett oldalatokat, mint egymásnak vagy a zsűritagoknak! Szegjétek meg a szabályokat, de tartsátok tiszteletben az orientális táncot! Mindenkinek eredményes felkészülést kívánunk!

 

Általános tudnivalók

 

A verseny időpontja: 2015. április 11. A VERSENYT KÉT FELVONÁSBAN, EGY DÉLELŐTTI ÉS EGY DÉLUTÁNI RÉSZLETBEN TARTJUK MEG. Az aznapi színpadi program összeállításakor figyelembe kell venni a többi programot is. A verseny időtartamát a nevezések beérkezése után, a versenyt megelőző 1-2 hétben közöljük. A versenyzők számítsanak egész napos elfoglaltságra!) A kísérőknek MondoCon belépőt kell vásárolnia a verseny megtekintéséhez!

A verseny helyszíne: Tavaszi MondoCon, Hungexpo, 1101. Budapest, Albertirsai út 10.

A verseny szervezője: Burány Judit Hóförgeteg, a Hóförgeteg Gothic-Rock-Metal Hastánciskola vezetője, 0670 638 3420, gothichastanc@gmail.com, www.gothikushastanc.hu

Patronáló és szakmai zsűri tagok: Tóth Tímea Sharyam, Szegedi Anita Sunayna, Barta Lívia, Mahasti, Rembeczki Eszter, Viosz Bernadett Nimeaida

Laikus zsűri tagok: hamarosan...

 


Nyeremények:


 

-részvételi lehetőség a Hóförgeteg Gothic-Rock-Metal Hastánciskola gáláján

- a zsűritagok további meglepetései

- Csajokamotoron.hu webáruház termékek

- ékszerek a Bőregér Áruház felajánlásából 20.000 Ft értékben

-különleges steampunk ékszerek Vörös Zoltán Zackary, ékszerkészítő felajánlásából 20.000 Ft értékben

- menő ruhák a Darkshop felajánlásából

- Tattoo Magazin előfizetés


- gothic ékszerek  Minna boltja felajánlásából

- ékszerek Jelinek Éva kézműves felajánlásából

- 40 perces masszázs Becskeházy Levente (telefonszáma 06209220454) masszőr felajánlásából 4000 Ft értékben

- Frissítő masszázs az Eve's Touch Massage felajánlásából 3000 Ft értékben

- 3 db meseszép álomfogó Lillus kincsesládájából 4500 Ft értékben


Minden induló részesül:

- emléklap

- belépő  a 2015. tavaszi MondoCon-ra


 

Médiatámogatóink:

-Born to be Wild Magazin -"Élő szövet a fémvázon"

-Csajokamotoron.hu - A magyar motoros nők közösségi és hírportálja

-Rockerek.hu - A Kárpát-medence legnagyobb rockzenei közösségi és hírportálja

 


A nevezésről

Ha egy nevező több produkcióval indul, minden produkciót külön nevezési lapon kell nevezni! Nevezési lap itt, a verseny menüpontban, a lap bal alsó sarkáról tölthető le.

A versenybe három kategóriában lehet nevezni: gótikus, fantázia és transztánc (a kategóriák bővebb ismertetése lejjebb található.)

A versenybe egyéni és csoportos produkciókkal lehet nevezni. Megfelelő számú nevezés esetén a csoportos kategóriát tovább bontjuk duóra és csoportra.

A produkció időtartama: Sem a szóló, sem a csoportos kategóriában nem szabunk időkorlátot. De figyeljenek arra a nevezők, hogy ne legyen műsorszámuk elnyújtott és unalmas! A zenéket névvel, kategória megjelöléssel és a produkció címével feltüntetve kérjük a verseny előtt március 20-ig e-mailen elküldeni a szervezőnek! Azt is fel kell tüntetni, hogy a versenyző zenére jön-e be a színpadra vagy pózból indul a színpadon! Biztonság kedvéért CD-re vagy pendrive-ra kiírva is legyen a zene a versenyzőnél a verseny napján!

Nevezési díj: 3500 Ft/fő egységesen. Ha ugyanaz a személy több egyéni és/vagy csoportos produkcióval is benevez,  kedvezményben részesül: 2 - 5500 Ft, 3 - 7500 Ft, 4 - 9500 Ft)

 

Nevezési határidő és nevezési díj befizetésének határideje: 2015. március 10. éjfél

FIGYELEM, NAGYON SZIGORÚAN VESSZÜK A NEVEZÉSI HATÁRIDŐT! Aki lekési a március 10-ét, emelt áron, azaz 6000 Ft/fő, nevezhet még március 15 éjfélig. (Értelemszerűen nő a több műsorszámba való nevezés díja is!) Március 15 után viszont meg se keresse a szervezőséget, mert nem fogadjuk el a nevezéseket!

Nevezési díj befizethető a következő bankszámla számon: A Szablya Iskolája Egyesület, Axa bank, 17000019-13345978


Kategóriák:

  1. Gótikus

Irányvonalak:

- gothic classic (klasszikus hastáncra épülő produkció)

- gothic tribal fusion

- steampunk bellydance

- cybergoth bellydance

-metal bellydance

- freestyle

Értékelésénél a zsűri figyelembe veszi a megfelelő kosztüm és zeneválasztást, a választott irányvonalnak megfelelő mozgás-kivitelezést. A gothic classic irányvonal esetében a zsűri nem a megszokott hastáncmozgást és kisugárzást kívánja látni fekete ruhában, hanem egy átlényegült, „gothic misztikummal” fűszerezett hiteles előadást! A zsűri mindenképp egyéni ötletekre, kreativitásra sarkallja az versenyzőket. Ha a versenyző úgy érzi, egyik irányvonalba sem tudja besorolni produkcióját, de mégis a gótikus kategóriába illőnek érzi, ne habozzon megjelölni irányvonalnak a freestyle-t! A nevező indulhat koreográfiával vagy improvizációval is.

II. Fantázia:

Irányvonalak:

- a mitológia és a képzeletvilág teremtményei

- mesehősök

- fantasy hősök

- természeti tünemények és elemek

- álmok, babonák, történetek életre keltése

- történelmi figurák, történelmi pillanatok életre keltése

- filmek, regények, klipek felidézése

- érzések, hangulatok eltáncolása

- szokatlan előadásmód, szokatlan zene, szokatlan táncstílus, szokatlan fúziók

Ebben a kategóriában többet vár a zsűri a már létező, stílustiszta, versenyeken elfogadott klasszikus vagy törzsi fúzióknál, eszközös táncoknál! (Senkit ne tévesszen meg a „Fantázia” kategória elnevezés!) Egyedi, új ötleteket várunk! A stílus, mellyel ezt megvalósítja a versenyző, szabadon választható, az eszközök szintén. Tehát nem azt mondjuk, hogy például nem mutatható be egy legyezős latin fúzió, de csak akkor van helye ezen a versenyen, ha saját ötletet, "valami pluszt" ad hozzá a versenyző. Táncszínház és performance-szerű produkciókra is nyitottak vagyunk. Várjuk a most kialakuló, nem teljesen körülírható vagy kevéssé elterjedt fúziókat is (pl. disco, hiphop, kortárs, stb.) A zsűri a megszokott orientális zenék és kosztümök elhagyására is biztatja a versenyzőket, de ez természetesen nem kötelező! A zeneválasztás egészen széles skálán mozoghat, alternatív zenétől a popzenéig. A felsorolt irányvonalak segítséget kívánnak nyújtani. Mindenre a zsűri sem gondolhat, ami megfordul a nevező fejében, és ezen a versenyen helye van. Egyetlen kitétel az orientális tánctudás bizonyítása. A nevező indulhat koreográfiával vagy improvizációval is.

III. Progresszív Underground Transztánc – orientális alapokon

Transztánc: A rituális transz-utazások évezredek óta fontos részét alkotják a sámánisztikus és keleti tánckultúráknak. Olyan belső utazások ezek, amelyek tágítják a tér és az idő hétköznapi érzékelését. A transztánc rituáléval az ősi szertartások ereje válik a ma embere számára hozzáférhetővé. Egyesíti a gyógyító hangokat, dinamikus ütős ritmusokat, légzési technikákat, melyek együttesen segítenek előhívni egy megváltozott tudatállapotot, amelyből kialakulhat a spirituális ébredés, a mentális tisztánlátás, az érzelmi egyensúly és a testi egészség.

Mivel hastáncversenyen ilyen kategóriával még nem találkozhattak a nevezők, ezért pontos leírást adunk a kifejezésekről a Magyar Értelmező Kéziszótár, a Magyar Nyelv Értelmező Szótára és a Zenei Lexikon alapján:

Progresszív: haladó gondolkodású, élenjáró, újat akaró, fokozatosan fejlődő, fokról fokra kibontakozó. Ha zenei irányzatokra alkalmazzuk a kifejezést, akkor az addigi tradíciókat magába olvasztó, de modern irányba tekintő, kísérletező jellegű, elmélyült figyelmet igényelő, virtuóz technikákat felvonultató zenét kapunk. A progresszív rockra jellemző például a folk és világzenei elemek, a progresszív jazz-re pedig a komolyzenei elemek beemelése. Hangzásában, ritmikájában egy adott stílusirányzaton nyugvó, de mindenképp új dallamot kapunk vissza. A zsűri ezt kívánja viszont látni a nevezők orientális táncában is.

Underground: általánostól vagy hivatalostól eltérő, kevesek által ismert.

A versenyző választhatja meg az ilyen irányú önkifejezéséhez leginkább illő zenét, stílust és kosztümöt. Pszichedelikus zenék, folk jellegű zenék, világzenék, sámánisztikus zenék, progresszív zenék, élő zene, stb. elfogadottak. A zsűri azonban elvárja, hogy a produkció improvizációt is tartalmazzon!

Ha kíváncsi vagy az eddigi produkciókra, itt megtekinthetsz egy összefoglalót:

http://www.youtube.com/watch?v=-fypxpGrNzA

https://www.youtube.com/watch?v=ikMQwnAkHDkA zsűri értékelése

A versenyzőket kezdő és haladó szintre bonjuk. Kezdő az, aki kevesebb, mint 5 éve hastáncol, haladó az, aki 5 vagy több éve hastáncol. Minden versenyszám elején a konferanszié felkonferálja azt is, hogy a versenyző mennyi ideje foglakozik orientális tánccal. Így mind a nézők, mind a zsűri tisztában lehetnek ezzel a ténnyel. A zsűri is ez alapján értékeli majd a produkciót, így jó eredményt elérni nem csak annak lesz esélye, aki régebb óta tanul hastáncolni.

A versenyen nem helyezéseket, hanem az összpontszám alapján arany, ezüst és bronz minősítést lehet szerezni. A tapasztalatok azt mutatták, hogy, ha minden produkció egyedi, nem lehet objektíven egymáshoz hasonlítani őket. Ellenben különdíjjal jutalmazzuk a legmagasabb összpontszámot elért versenyzőket kategóriák szerinti bontásban és az egész versenyre nézve is. Sőt, azokat is, akik az egyes szempontok alapján a legmagasabb részpontszámokat érték el. Az abszolút versenygyőztes az, aki a legmagasabb összpontszámot gyűjtötte össze. Kezdő, haladó, szóló, csoport egyaránt esélyes!

A zsűri a következő szempontok alapján pontoz: általános mozgáskultúra, orientális mozgáskultúra, megjelenés-kosztüm, egyediség-kreativitás-személyiség-kisugárzás, zeneválasztás-ritmus-összhang a zenével (csoport esetén egymással is), végül szubjektív tetszik-nem tetszik. Az értékelési szempontokat részpontszámokkal 0-5 között minősítik a zsűritagok, melyekből a versenyző pontszáma összeadódik. A zsűritagok saját tanítványaikat nem pontozzák. Ebben az esetben a többiek pontjait átlagoljuk.

A zsűri a verseny folyamán nem hozza nyilvánosságra a pontszámokat. Az értékelést a versenyzők kikérhetik a verseny szüneteiben szóban, vagy a verseny után e-mailben. Ez a nevezők létszámától és a verseny tempójától függ. A verseny végén közös eredményhirdetésen vesznek részt a versenyzők, ahol kihirdetik a minősítéseket és a különdíjasokat.

 

A nevezési lap innen tölthető le:

Nevezési lap